maanantai 19. syyskuuta 2011

Linkkejä ja kirjallisuutta

Linkkejä:


http://puuteri.org

Puuteri on suomalainen transaiheisiin liittyvä jäsenien ylläpitämä Wiki-sivusto. Sivusto käsittelee transsukupuolisuutta, transvestisuutta, transgenderiyttä ja muita aiheseen liittyviä ilmiöitä. Sivusto on tarkoitettu tiedonhakukanavaksi transihmisen puolisolle, transihmisistä lisätietoa etsivälle tai perusasioista lisätietoa etsivälle transihmiselle.

http://www.transtukipiste.fi

Transtukipiste tuottaa psykososiaalisia tukipalveluja transihmisille ja heidän läheisilleen sekä toimii sukupuolen monimuotoisuuden asiantuntijana. Se tarjoaa maksutonta ammatillista keskusteluapua sekä vertaistukea, konsultoi ja kouluttaa sekä kokoaa tutkimustietoa sukupuolen variaatiosta.Toimintaa rahoittaa Raha-automaattiyhdistys ja ylläpitää Seta ry.

http://www.trasek.net

Trasek ry on valtakunnallinen sukupuolivähemmistöjen yhdistys ja Suomen Potilasliitto ry:n jäsenjärjestö.

Yhdistys ajaa sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia, vastustaa syrjintää sekä osallistuu hoitojärjestelmän kehittämiseen.

Trasek kouluttaa, jakaa tietoa, järjestää tilaisuuksia, antaa lausuntoja, edustaa jäsenistöään ja toimii muilla tavoin sukupuolivähemmistöihin kuuluvien aseman parantamiseksi.

http://www.seta.fi

Seta - Seksuaalinen tasavertaisuus ry on ihmisoikeus- ja sosiaalialan järjestö. Seta toimii 19 jäsenjärjestön kattojärjestönä.

Setan tavoitteena on, että ihmisoikeudet, yhdenvertaisuus ja hyvinvointi toteutuvat ihmisten arjessa riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Seta korostaa jokaisen ihmisen oikeutta perheeseen, sellaisena kuin kukin sen itse käsittää.

Setan toimialoja ovat ihmisoikeustyön ohella jäsenjärjestöjen toiminnan kehittäminen, sosiaalityö, koulutustoiminta ja nuorisotyö.

Seta rahoittaa toimintaansa Raha-automaattiyhdistyksen, opetusministeriön ja kuntien tuella. Setalla on myös omaa varainkeruutoimintaa. Seta tukee jäsenjärjestöjensä toimintaa vuosittaisin avustuksin.


Kirjallisuutta:


Tiia Aarnipuu: Trans – sukupuolisuuden muunnelmia (Like 2008)

Trans - sukupuolisuuden muunnelmia on yleistajuinen tietoteos epätavallisiksi leimatuista sukupuolen muunnelmista. Kirja kertoo sukupuolirajojen haastamisesta ja ylittämisestä, sukupuoli-identiteetin ristiriidoista ja anatomisen sukupuolen variaatioista - eli muun muassa asioista ja ihmisistä, joista puhuttaessa käytetään termejä "sukupuolivähemmistöt" ja "transihmiset".

Tuovinen, Stålström, Nissinen, Hentilä: Saanko olla totta? (Gaudeamus 2011)

Pitäisikö huolestua, jos oma poika haluaa pukeutua mekkoon? Kuinka suhtautua sukupuoli-identiteettiään etsivään nuoreen koulumaailmassa? Mitä ajatella, kun perheenjäsen tai työtoveri ”tulee ulos kaapista”? Mitä tarkoittaa sukupuolen korjaaminen? Voiko seksuaalista suuntautumista muuttaa?

Saanko olla totta? on kirja niille, jotka työssään kohtaavat ihmisiä ja vaikuttavat näiden selviytymiseen arkielämässä ja elämän kriiseissä. Se on myös kirja niille, jotka etsivät apua oman sukupuolensa tai seksuaalisuutensa ymmärtämiseen, sekä näiden etsijöiden omaisille ja läheisille.

Teos tarjoaa käytännöllisiä ja teoreettisia näkökulmia siihen, mikä on tarpeellista tietoa ja taitoa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta kohdattaessa. Miten auttamistyön ammattilainen voi tunnistaa vähemmistöihin kuuluvan erityiset tarpeet, ja miten opettaja, pappi, lääkäri tai psykoterapeutti voi tietoisesti tai huomaamattaan helpottaa tai vaikeuttaa kohtaamansa ihmisen olemista? Teos sisältää myös sateenkaari-ihmisten omia selviytymistarinoita, jotka kertovat autetuksi tulemisen epävarmuudesta, tuskasta, ilosta ja onnesta.

Elsabeth Badinter: Mikä on mies? (Vastapaino 1993)

Elisabeth Badinter etsii uutta androgyynistä miesidentiteettiä.

Kirjassa hän pohtii miehen asemaa, sen muuttumista ja vaikeutumista kehittyneissä läntisissä maissa, koska miehelle asetetut vaatimukset ovat muuttuneet entistä ristiriitaisemmiksi.

"Mieheys on aina ollut jotain mitä on pitänyt erityisesti tavoitella (ole mies!), saavuttaa erilaisten kokeiden kautta.

Kun miehet olivat tajunneet olevansa luonnostaan alakynnessä naisiin nähden, he loivat... patriarkaalisen järjestelmän. Nyt he ovat pakotettuja jättämään tämän järjestelmän taakseen ja löytämään uudenlaiset isyys- ja miehisyysmallit. Naiset seuraavat tätä muutosprosessia myötämielellä ja jännityksellä".

Airaksinen: Minä vuonna 2000 (Otava 1999)

"Ihminen tutkii itseään monin eri tavoin. Yksi tapa on ajatella kysymyksiä: kuka minä olen, millainen minä olen ja miksi minä olen."

Kirjoittajina vanhempi tutkija Heta Gylling, dosentti Sirkku Hellsten, valtiotieteen tohtori Petri Sipilä, akatemiaprofessori Simo Knuutila, filosofian professori Timo Airaksinen ja filosofian professori Ilkka Niiniluoto.

Petri Sipilän osuudessa pohditaan, onko seksuaalisuutemme biologisesti vai sosiaalisesti määrättyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti